מהי צוואה הדדית, למה צריך אותה ומה ההבדל בינה לבין צוואה רגילה?
לפני שנצלול להסברים, ניתן לכם דוגמה לסיטואציה מוכרת מהחיים האמיתיים. אמנון ותמר הם זוג נשוי, עבור כל אחד מהם זהו פרק ב‘ בחיים. ולכל אחד מהם גם ילדים מהנישואים הקודמים.
כיום הם מתגוררים יחדיו בדירה משותפת. הם זוג מבוגרים ומתחילים לחשוב על העתיד. חשוב להם שבמקרה ואחד מבני הזוג ילך לעולמו, בן הזוג השני יוכל לרשת את חלקם על מנת שימשיך להתגורר בדירה.
אם כך מה הבעיה? ישנו חשש כי לאחר מות בן הזוג הראשון, בן הזוג שנותר בחיים יכתוב צוואה אשר תנשל מהירושה את ילדיו של בן הזוג הראשון. זוהי דוגמה אמיתית מהחיים, וזהו מצב שאותו ניתן לפתור באמצעות עריכת צוואה הדדית.
צוואה הדדית
זוהי צוואה שבני הזוג עושים יחדיו, היא עשויה להיות מסמך אחד או שני מסמכים נפרדים. אך הרעיון המרכזי הוא הסתמכות אחד על השני. ההסדרים שיקבעו הם הסדרים הדדיים. בדרך כלל ההסדר הוא הורשה מאחד לשני – כלומר כל אחד מבני הזוג מוריש את חלקו לבן הזוג שנותר בחיים. אך כמובן שיתכנו גם הסדרים אחרים לפי הצרכים והרצונות של בני הזוג.
יתכן כי מצבם הכלכלי טוב, והם יכולים להרשות לעצמם הסדר שקובע שהירושה תעבור ישירות לילדים.
על פי חוק הירושה היכולת לשנות צוואה הדדית היא מוגבלת, אחרת לא הייתה לא הייתה משמעות לצוואה שכזו. מכיוון שיש בה יסוד עקרוני של הסתמכות הדדית, לא ניתן לבטל אותה סתם כך. החוק מתיר שינוי צוואה, אך מכיוון שישנה הדדיות יש ליידע את בן/הזוג על הכוונה לשנות את הצוואה. וזאת כמובן בתנאי שעודו בחיים.
ביטול צוואה הדדית לאחר הפטירה הוא נושא מורכב ובעייתי יותר. ניתן לעשות זאת, אך המשמעות היא שבן הזוג שנותר בחיים יסתלק מהעיזבון (כלומר הוא אינו יורש את בן הזוג שנפטר). ולגבי הרכוש שלו, אותו ניתן להוריש לפי ראות עיניו. כך שברוב המקרים אין אינטרס ממשי לבטל צוואה הדדית.
יורש אחר יורש בצוואה הדדית
נקודה חשובה שצריך לתת עליה את הדעת היא המקרה של יורש אחר יורש, סוגיה שלפעמים לא חושבים עליה.
על פי סעיף 42 לחוק הירושה, ניתן לקבוע יורש אחר יורש. הכוונה היא שהעיזבון יעבור ליורש אחד, ולאחר מותו של היורש יעבור ליורש אחר.
המשמעות היא שהיורש הראשון יקבל בעלות מלאה על הנכס ויוכל לעשות בו ככל העולה על רצונו, למעט דבר אחד – הוא לא יכול להוריש אותו לפי רצונו; לאחר מותו העיזבון שירש יעבור אל היורש השני.
הסדר יורש אחר יורש יכול להיות בעייתי מאוד, ויש כאן פוטנציאל של ניצול לרעה. מכיוון שהיורש הראשון יכול לעשות עם הנכס ככל העולה ברצונו, ישנן דרכים מתוחכמות להעלים את הנכס או פשוט למצוא את הדרכים לרוקן אותו מערכו בצורה הפוגעת ביורש השני.
על מנת להימנע ממצבים שכאלו, חשוב להתייעץ עם עורך דין צוואות. ניתן לערוך צוואה הדדית שיש בו סעיפים של יורש אחר יורש, אך חשוב להוסיף סעיפים נוספים המספקים את ההגנות הדרושות.
צוואה משותפת
צוואות הדדיות יכולות להופיע כצוואה משותפת וגם כצוואה נפרדת. מבחינת המשמעות אין הבדל – עיקרון ההדדיות הוא מה שחשוב והוא זה שהופך את הצוואה להדדית גם כאשר היא מופיעה במסמך נפרד. אך כמובן שעל בני הזוג לערוך את הצוואות יחדיו, וכל אחד צריך לדעת את תוכן המסמך של השני. אחרת לא ניתן לקיים הדדיות ולא יהיה תוקף להגנות והמגבלות החלות על ביטול צוואה הדדית.
לסיכום, עריכת צוואה הדדית היא כלי חשוב על מנת להבטיח זכויות ולקיים את רצונם של בני הזוג. אך כל מקרה של עריכת צוואה מחייב מחשבה ותכנון, ויש להתאימן לנסיבות המשפחתיות, הרכוש הקיים והרצונות של בני הזוג.
ישנם מקרים רבים בהן סוגיות של צוואות וירושות הופכות למחלוקות משפטיות, ואלו הם מצבים שכל אחד ירצה להימנע מהם. בפרט כאשר אלו עלולים להיות סכסוכי ירושה בין ילדיהם של בני הזוג. ולכן חשוב תמיד להכניס עורך דין צוואות לתמונה.
אחד התפקידים של עורך דין ירושות הוא להבטיח את מהימנות ותוקף הצוואה, ולנקוט בפעולות שונות אשר ימנעו הגשת התנגדות לצוואה וימנעו סכסוכים משפטיים בעתיד.
משרד עורכי דין ירון בן אור מעניק מגוון שירותים משפטיים למצווים ויורשים. וזאת לצד תחומים נוספים בדיני משפחות כמו עריכת הסכם ממון, הסכם גירושין ועוד. כתובתנו בקישור